Annons

Annons


Olivolja vs Rapsolja: Vilken är Nyttigast?

rapsolja nyttigt

Är olivolja eller rapsolja nyttigt?

Detta är en fråga vi får ofta, ska man verkligen steka i olivolja, vad är skillnaden mellan kallpressade rapsolja och varmpressad? Här nedan försöker vi svara på de frågorna!

Annons

Svar till huvudfrågan:
Det beror på!
Nedan ger vi dig svaren till vilken av oljorna som är nyttigast i olika situationer:

Olivolja:
Innehåller en hög andel nyttigt enkelomättat fett som ger dig massvis med nyttigheter. På grund av att olivoljan har en så hög grad av enkelomättade fetter så passar den inte att steka i på allt för hög temperaturer. Då utvecklas istället en del cancerframkallande ämnen. Det kan vara både svårt och dyrt att hitta ekologiska rena olivoljor så om du ska använda olivolja, stek då på låg temperatur eller använd den till dressingar. Varmpressad olivolja är bäst till stekning på lägre temperatur och kallpressad är bäst till dressing.

Rapsolja:
Har en hög del av fleromättat fett och får därför en bra blandning av Omega-3 och Omega-6 som hjälper till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.  Rapsoljan tål dessutom något högre stektemperaturer än olivoljan och passar därför perfekt att bytas ut mot smör vid stekning. Ett annat plus med rapsoljan är att den odlas naturligt här i Sverige. Så om du väljer rapsoljan framför olivoljan bidrar du även till en minskad miljöförbrukning. Men se till att du steker i en varmpressad variant och att du använder den kallpressade till dressingar då det annars kan uppstå farliga ämnen vid stekning.

Tips vid användning av oljor:
Man ska passa sig att steka i en olja som har börjat att ryka för då försvinner alla nyttigheter. Andra nyttiga oljor är även Linfröolja, Kokosolja och Avokadoolja. Avokoadoolja och Linfröolja är riktigt nyttiga oljor men de passar inte att steka i utan används bäst till dressingar.

Hoppas du blivit lite klokare i oljedjungeln!

Referenser:

Vegetarisk Mat och Vegetariska Recept som är Bra för Kroppen Själen & Planeten

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsAnnons
Senaste från Elle Mat & Vin